Вижте кой учи децата, че фашизъм не е имало – с любезното съдействие на… Цветан Цветанов!

От десетина дни насам из медиите шества нещо, подобно на привидение, на демон, изпълзял от мрачно подземие на някой сън, на призрак от кошмарното начало на прехода – новата звезда на телевизионния антикомунизъм доц. д-р Евелина Келбечева. Последно я засякох в предаването „История.бг“, където дамата пускаше токсични слюнки срещу комунизма, комунистите и БСП с вдъхновението на модерен поет, който е предрусал с екстази.

Между другото – това предаване трябва да остане в аналите на медийната антиистория. Четирима души плюс водещият бяха обзети от такова мракобесно съгласие, че предаването заприлича на сбирка на вуду-култ. Усещането за нещо сатанинско се засили и от твърдението на пишман-историчката Даниела Горчева, че цар Борис е тикал евреите в лагер, но само за да ги спаси от депортация. В друга държава подобно изявление щеше да е достатъчна причина за съдебен процес, но у нас Келбечева и сие не само го приеха, но и радостно закимаха. По същата логика, написа някой, можем да твърдим, че Хитлер също е отворил концлагерите, за да спасява евреи. Например, от това, че ще дойде Сталин, за да ги отрови до крак. Има много начини да кадиш тамян на олтара на нацизма и ослюнченият антикомунизъм днес се оказа най-изгодния от всички. Достатъчно е да заявиш, че презираш в червата комунизма, че мразиш гадните комуняги до степен, че да искаш да им пуснеш отровен газ, и тогава вече можеш да възраждаш и най-мракобесната идеология без страх от съдебна разправа, дори с голяма степен на основание да очакваш аплодисменти, интервюта и телевизионно време. Но този разказ не е за Горчева. С нея ще се занимаваме друг път.

Сега е време да разкрием в дълбочина образа на доц. д-р Келбечева, която титулуват като „известен историк“, въпреки че аз се сблъсках с това име за първи път, когато чух, че комунизмът щял да влиза в учебните програми. Оказа се, че тази дама е един от авторите на новата идеологическа линия на учебниците и заради това ми стана интересно да проследя въз основа на каква експертност и обективност тя е получила това право. Особено като се има предвид, че бившият президент Росен Плевнелиев бе един от най-големите адепти на изучаването на комунизма, придружено винаги от фразата „по един обективен начин“. Днес се оказа, че „обективно“ за тези хора означава идеологически поднесено и политически оцветено. Защото те виждат в новата свръхполитизация на историята единствения начин да наложат своето гледище за историческите процеси. Можем да открием признание за това в едно есе на Келбечева още от 2014 година, където тя с ужас споделя, че „почти половината от нашите съграждани одобряват комунизма“ (истинската цифра е 55 на сто, но за правоверния антикомунист математиката е просто досадна подробност). И според класическия десен мит тези хора са някакви зомбита, продукт на инженерно наложена меланхолия по миналото, на която можело да се отговори с „позитивистично-обективистична историография“. А това, в същия текст го четем, означавало разкриването на комунизма като „най-човеконенавистния режим и най-страшната диктатура, наложена в България“. Нещо повече – Келбечева още през далечната 2014 година заема тежко позата на политическо ченге и веднага размахва пръст, че „всеки друг аксиологически разрез е престъпен релативизъм“. Тоест – никой няма право на друго мнение и на друго гледище. Всички, които мислят различно от нея, са комунисти и маниаци. Или както гласеше старият виц за Сталин, който бил казал: „по въпроса за плурализма не може да има две мнения“. Навлизаме толкова дълбоко в отпадните води на тази мисъл, за да си изясним какъв персонаж се изправя срещу нас. Не историк, а политизиран фанатик. Много е важно да се знае.

Пред нас е класически екземпляр от фауната на психодесните, който обаче е бил овластен да човърка съзнанията на младите поколения и да им внушава своите политически обсесии. А всички знаем, че съзнанието на мракобесния десен може да функционира единствено в режим на търсенето на враг. Това е съзнанието на сектата. И Келбечева още от 2016 година започва да разкрива идеологически диверсанти. При нея това е натрапчива мисъл, която се появява с плашеща честота. Още през 2016-та откриваме нейно изявление: „Преподаватели, свързани с комунизма, пречат той да влезе в учебниците“. Тя не се отказва от това видение, а започва да го доразвива като в политически хорър. Когато стана ясно, че новите програми са факт и психодесните оргазми бяха неотличими от квичене, тя обяви: „Чиновници и леви историци оставиха извън учебниците „съветска окупация” и „България – република на СССР“. Мнението е прясно-прясно, от началото на тази година. Левият историк е описан като политически враг. Това не е просто посочване, това е заклеймяване. Левият историк – мръсният вредител на евроатлантическата демокрация. Малко след това обаче мозъчната експлозия придобива ядрен мащаб. Пред бТВ, озарена от вдъхновение и от липса на качествени антидепресанти, Келбечева вече разкрива световна конспирация: „Левите сили имат идеологически щаб, който трябва да пази социализма“. И понеже я видяхме как кимаше радостно на изявленията на Горчева за евреите, няма да се учудя, ако скоро инициира законодателна промяна всички леви историци, всички социалисти и всякаква друга паплач да бъдат задължени да носят жълти звезди на реверите си. Между другото – така и не си изясних на базата на каква експертиза Келбечева се изявява като специалист по комунизъм. Тя е археоложка, която била завършила и френска филология. В постната й библиография няма никакъв труд по съвременна история, още по-малко по съвременна история на България. Но това е траен дефект на антикомунистическото пространство. Там всички са аматьори и вдъхновени лаици.

Позволявам си да ви занимавам с това, за да се види на каква „обективност“ е способна тази „историческа“. Това е идеологически работник, удостоен с преподавателско място в Американския университет, който най-накрая се е докопал до възможност да разтовари своите възгледи в учебниците по история. Битката е за съзнанията на младите поколения, защото, както наскоро вдъхновено отбеляза Валентин Вацев – младите поколения бяха възпитавани от „червените бабички“, а те не допуснаха някой да лъже вдъхновено за миналото. Между другото, когато стана ясно, че комунизмът ще влиза в учебниците, гледах репортаж от едно училище. Питаха деветокласник как се е живяло при социализма и той убедено отговори: „По-справедливо“. После се разбра, че го знае от баба си. Червените бабички живяха тази история и пред тях такива като Келбечева не могат да виреят. Но идеологическите работници, ако си струват, мислят в перспектива, поне за 20 години напред. Същото виждаме тук. Вуду-сектата иска да пусне бавнодействащ токсин, за да могат фобиите им да ги надживеят. И поради тази причина историята ще бъде скопена. Децата ще учат за „съветизация“, но няма да учат за „фашизъм“. Ще им наливат знания за лагерите при комунизма, а лагерите при Борис Трети ще бъдат изкарвани курортни домове. Ще им говорят за проспериращото царство България, но няма да им кажат, че при социализма България се изкачи на топ-място в индекса на развитите страни на ООН.

Изобщо тези, които най-много съскаха от подхода на комунистите към историята, днес се канят да го повторят с антикомунистическо вдъхновение. И, разбира се, ще се провалят. В това съм убеден. Тези до един са клонинги на Келбечева, скучни бастуни без грам реална биография на истинска съпротива, било преди, било сега. Опитът да се заиграваш с историята по този свръхполитически начин е обречен да завърши в лудницата. Може би само там Келбечева и сие ще се почувстват в истинска безопасност, далеч от коварните леви историци, тези смутители на науката, тези чудовища, които терзаят дните на правоверния евроатлантик, преял с грантове и със затлъстяла съвест.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Istoriata na ZARSTVO BALGARIA kazva ,che NAZIONALNIAT PRAZNIK na BALGARIA E 22 SEPTEMVRI 1908 Godina ,kogato BALGARIA VASTANOVAVA Svoata Darzavna NEZAVISIMOST Otnovo, pri Balgarskia ZARZ FERDINANDZ ,sled Stotizi godini na Okupazia ot Ordite na tiurkoezichni plemena-miusulmani ot Volga i Azia ,koito imat Dokazan bulgarski Proizhod ot Hiladoletia… Ezika na koito govorat e Bulgar-tiurki ,osnova na mnogo dialekti i ezizi okolo Volga ,Kaspiisko more i v Azia ot Hiladi godini … Drevnite Balgari sa potomzi na BAL-GURI-Te i se Razselvat ot BAL-KANI-Te v Evropa ,Azia i Severna Afrika prez Hiladoletiata … Te sa Osnovata na Ariizite i Balata Rasa … … … … … … …

  2. Както е казал Чехов: В човека всичко трябва да е прекрасно – външността му, дрехите му, мислите му, т.е. всичко ! При тази има пълно съвпадение между форма и съдържание, но е в обратна посока – грозна външност, грозни дрехи и още по-големи, бих казал отвратителни мисли ! Те – янките обичат такива хора – умствено и нравствено увредени !

  3. Въпросната келявабелчава, ако е звезда, е бивша, превърнала се е в черна дупка.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*