Чешката преса гръмна: Скандални офшорки финансират Гинка Върбакова за сделката с ЧЕЗ!

Офшорни фирми са осигурили милионите за закупуването на ЧЕЗ- България от пазарджишката фирма „Интерком България“ на Гинка Върбакова. Това показа разследване на чешкия вестник „Лидове новини“. Изданието е част от медийната група на чешкия министър- председател и мулти-милиардер Андрей Бабиш.

Най- фрапантното е, че част от офшорките, които финансират сделката за ЧЕЗ, са обект на нашумялото крупно международно разследване за укриване на данъци, известно под името „Парадайз пейпърс“.

Енергийната компания ЧЕЗ е собственост на чешката държава. През 2005 г. ЧЕЗ купува 67 % от най- голямата енергопреносна мрежа у нас. Сделката е сключена от кабинета на Симеон СакскобурготтскиА през 2009 г., когато премиер вече е Бойко Борисов, държавата ни продава на ЧЕЗ и останалите й 33 % от мрежата. На практика, двете неолиберални правителства (на Сакскобургготски и Борисов) лишават държавата ни от какъвто и да е контрол върху този обект от национално стретигечско значение.

Затова и сега сделката се извършва според законодателството на Чехия, а нашата държава е безгласна буква. Но въпреки това има какво да се направи. В България енергийният регулатор КЕВР има право да откаже лиценза на новия собственик, ако прецени, че не е надежден, коментират експерти.

Има и друг любопитен детайл около съмнителната сделка с подставено лице Гинка Върбакова. В момента ЧЕЗ съди България в международен съд за стотици милиони евро. Ако спечели, както се очертава, именно новият собственик – пазарджишката „Интерком България“, ще наследи и получи впечатляващата сума.

БОРИСОВ ЛЪЖЕ!

Пълна лъжа се оказа твърдението на премиера Бойко Борисов, че не е знаел за сделката. Той бил лично информиран за хода й от чешкия си колега Андрей Бабиш преди повече от месец, по време на посещението му у нас. Разговорът между двамата премиери точно по тази тема е документиран. Самият Бабиш тези дни бе принуден от Парламента да подаде оставка като премиер заради течащо срещу него разследване по обвинение за източване на евро-фондове и присвояване на стотици милиони евро.

Гинка Върбакова: Не съм подставено лице!

Затова и Гинка Върбакова с право недоумява защо чак сега българската държава реши да се намеси в сделката, като й назначава проверки от ДАНС И НАП, когато самата сделка вече е финализирана. Това заяви пазарджишката бизнесдама, която беше принудена да излезе от анонимност, заради скандала.

Гинка убедено твърди, че не е подставено лице, нито пък има намерение да препродава енерго-дружеството, след като го купи. Имала много опит в енергетиката, тъй като била в бранша от цели… 10 години. „Опитът“ й в енергетиката обаче се изразява единствено в построяването на скандално известен соларен парк край гр. Априлци, заради който беше изсечена вековна дъбова гора.

Любопитен факт е и, че фирмата- купувач на ЧЕЗ „Интерком България“, е регистрирана през септември 2017, а началният й капитал е 50 000 лева. Собственичката Гинка Върбакова обаче твърди, че е милионерка, защото имала активи за 100 млн. лева.

Възниква обаче резонния въпрос защо със съпруга й Славчо са изгубили няколко имота заради неплатени ипотеки. Това най-услужливо Гинка не бе попитана по време на първото й телевизионно интервю по… Нова тв. И още един любопитен факт: Само преди месец въпросната Нова тв. стана собственост на друг чешки мулти-милиардер – международния гешефтар Петр Келнер.

За съпругът на Гинка, Славчо Върбаков, е известно, че през годините е гравитирал около СИК и е участвал в доста общи бизнеси със знакови лица от групировката. Това потвърди и самата Жени Калканджиева, която имала бизнес контакти със Славчо Върбаков покрай агенцията й за модели „Визаж“. А както е известно, модната фирма беше част от империята на братята Маргини. И лично те й спуснали Върбаков като бизнес партньор.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*