Ето защо канцлерът на Австрия Себастиан Курц се „разболя“ за срещата си Бойко Борисов… и замина на посещение в Русия!

Вътре в ЕС се заформя нещо подобно на Австро-унгарската империя и ние отново сме на грешната страна

Вишеградската четворка: “Подготвяният от председателстващата ЕС България, проект (за мигрантите),за нас е абсолютно неприемлив“. Против българският проект се оказа и австрийският канцлер Себастиан Курц. Лидерът на Австрия внезапно „се разболя“ за срещата с премиера Бойко Борисов, която трябваше да се проведе преди дни. На всички обаче им стана ясно, че австрийският канцлер няма желание да си губи времето с българския премиер. Тъй като изобщо нямат никакви допирни точки.

Вместо това, Курц замина на планираното си работно посещение в Москва, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин. 

Според пресслужбата на Кремъл се планира да се обсъдят текущото състояние и перспективи за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, особено в областта на търговията, икономиката, енергетиката, културата и хуманитарната област. Ще се проведе и обмен на мнения по съответните международни и регионални въпроси.

Най-голямото разминаване на Курц с Борисов е за Турция и Ердоган. Курц, за разлика от Борисов смята, че предвид значителните нарушения на правата на човека, Турция няма място в ЕС. “Не искам да приема, че ЕС наблюдава това и се преструва, че нищо не е станало”, заяви той. “Според мен Турция, особено предвид политиката през последните години, няма място в ЕС”, подчерта той в интервю.

Той добави, че би било честно да се прекратят преговорите с Анкара за присъединяване, но отбеляза, че в момента мнозинството в ЕС не подкрепя тази идея и изрази оптимизъм, че това ще се случи скоро.

Според него “Турция се опитва да окаже значително влияние на турската общност в Австрия, Германия и други страни и да попречи на интеграцията на турците”.

Австрия не иска бежанци. Австрия се противопостави на квотите за разселване на бежанци в Европа и обяви, че това пречи на ЕС.

“Принуждаването на страните от ЕС да приемат бежанци не води Европа към напредък. Дискусията няма смисъл”, заяви новият австрийски канцлер Себастиан Курц в интервю за “Билд ам зонтаг”. “Мигрантите, които се насочват към Европа, не искат да отидат в България или Унгария. Те искат да отидат в Германия, Австрия или Швеция”, допълни той, цитиран от БТА.

Австрийският канцлер Себастиан Курц

Докато беше външен министър, Курц критикуваше решението на германската канцлерка Ангела Меркел да приеме в страната си над един милион мигранти през 2015 година. След като зае поста австрийски канцлер, управлявайки в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), той застана на страната на централноевропейските страни и Вишеградската четворка, които се противопоставят на подкрепяните от Германия предложения за разселване на търсещите убежище в ЕС.

Вместо да се влагат усилия в една провалена според него политика, Курц призова ЕС да подкрепи, “може би с военна сила”, усилията да се окаже помощ на мигрантите в родните им страни или в съседни страни.

Вишеградската четворка на нож срещу проекта на България за мигрантите. “Словакия, Чехия, Полша и Унгария никога няма да приемат прокарваните в ЕС принудителни механизми за разпределяне на бежанците в алианса”, заяви словашкият премиер Роберт Фицос, съобщи Канал 3.

Пред репортери премиерът на Словакия, която е от Вишеградската четворка, заяви: “Вишеградската група никога няма да се съгласи с миграционните квоти в ЕС. Подготвяният от председателстващата ЕС България проект за нас е абсолютно неприемлив“.

Страните от Вишеградската група смятат, че за борбата с нелегалната миграция трябва да бъдат укрепени външните граници на Евросъюза и да бъде оказана помощ на страните от Близкия изток и Северна Африка, откъдето бежанският поток се насочва към Европа, каза Фицо в хода на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Посещението на Орбан бе “трън в з*дника” на българското председателство на Съвета на ЕС. Господарите на Борисов очакват да изгражда консенсус по спорни за ЕС въпроси, докато “големият му приятел” Орбан не помага особено с декларацията си от неделя, че “сме изправени от опасност, която идва от Запада, от политици в Брюксел, Берлин и Париж”.

Орбан се поклони на Българската православна църква за борбата й срещу ислямизацията и за запазване на семейството и обяви, че недолюбваното от Брюксел християнството е последният шанс за Европа. „Няма да се подчиня на Брюксел, на Берлин и на Париж за мигрантите“, заяви унгарският министър- председател.

Орбан, Курц и Фицо би трябвало да се срещат не с Борисов, а с Президента Радев и със Светия Синод на БПЦ.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*