Българските Служби РАЗКРИХА ОЩЕ 2 ЛЪЖИ на Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ! Истината ще ви Шокира:

Два доклада на българските служби за сделката с ЧЕЗ са били предадени в Министерски съвет в края на 2017 г. Първият – през септември, а вторият – през октомври. Това разкри Корнелия Нинова след вчерашната среща в парламента между Гинка Върбакова и представители на държавни институции. На срещата присъствали също и началници на българските следствени служби, които разкрили за наличието на двата доклада по сделката с ЧЕЗ.

От тези факти става ясно, че Бойко Борисов категорично е знаел за сделката между чешката компания и пазарджишката фирма „Инерком“ на Гинка Върбакова, коментира Нинова. А това означава, че от самото начало на скандала премиерът лъже най- нагло и целенасочено.

Борисов твърдеше, че не знае за сделката. Била между частни фирми и държавата не можела да се меси. Но премиерът регулярно е бил информиран за хода на продажбата още от края на 2017 г.

А и явно, държавата все пак има някакво отношение, тъй като българските служби: ДАНС, „Военна информация“ и „Разузнаване“ най-зорко и стриктно са следили действията на ЧЕЗ и кандидат- купувачите. Едва ли тези институции щяха да бъдат ангажирани да следят сделката, ако не ставаше въпрос за националната сигурност на държавата– тъй като електропреносната мрежа по закон е обект от стратегическо национално значение.

Всъщност, българските служби наблюдават ЧЕЗ още от 2010 г., когато чешката компания прави първи опити да продаде активите си в България, стана ясно вчера от срещата в парламента.

Даже на три пъти службите са се намесвали и са спирали опитите на ЧЕЗ да продаде дяловете си, тъй като кандидат- купувачите били съмнителни и можело да застрашат националната сигурност, призна вчера вицепремиерът Цветан Цветанов.

От всичко дотук, става ясно, че премиерът Борисов ЛЪЖЕ поне за две неща:

1. Не е знаел за сделката между ЧЕЗ и пазарджишката „Инерком“ – оказва се, че е знаел, защото службите са му изпратили два доклада по темата. Които доклади през цялото време са стояли на бюрото му.

2. Държавата няма отношение по въпроса на кого ЧЕЗ ще си продаде активите в България – ИМА отношение, защото проблемът засяга националната ни сигурност. Затова и службите са следели стриктно действията на чешката компания и са СПРЕЛИ няколко опита за продажба.

В трета лъжа пък го изобличи чешкият премиер Андрей Бабиш. Бойко Борисов заяви, че получил секретни документи от чешкия си колега за сделката. Но Бабиш категорично отрече!

Има и друг интересен въпрос: През 2010 г. ЧЕЗ направили опит да продадат българската си компания за 200 млн. евро, а през 2018 г. съумяват да я продадат уж на Гинка срещу внушителната сума от 326 млн. евро.

Официално: Гинка е новият биг бос в родната енергетика

Според финансовият експерт Емил Хърсев, цената от 326 млн. евро за активите на ЧЕЗ у нас е абсурдно висока и раздута. Той прогнозира и че бг. банките, които са гарантирали пред ЧЕЗ, че ще отпуснат кредити на Гинка Върбакова, би трябвало сега да се оттеглят от сделката. По причина, че е много скандална и може да урони престижа им.

Друг е въпросът защо изобщо тези банки са лобирали пред ЧЕЗ в полза на фирмата на Гинка Върбакова, която е създадена само няколко месеца преди сделката. Този въпрос го зададе президентът Румен Радев преди дни, но отговор така и не получи.

В същото време, от Българската банка за развитие (основен акционер Република България) заявиха, че не били обещавали никакъв кредит на фирмата на Гинка. Обратното твърди обаче пиарът на ЧЕЗ Ладислав Кхирш, който разкри, че ЧЕЗ получили писмо от въпросната банка с гаранция, че ще рефинансират заем за 65 млн. евро.

За Чехия въпросът с продажбата на активите им в България, е приключил. Това съобщиха от пресцентъра на премиера Андрей Бабиш. Сделка има и документите са подписани.

Остава да видим обаче дали Гинка Върбакова ще успее да плати цената от 360 млн. евро. И ако успее, означава, че все пак е получила финансиране от въпросните български банки.

Само лихвите по кредитите на Гинка ще са 50 млн. лева годишно, съобщиха експерти. В същото време фирмата на Гинка няма пукнат лев, черно на бяло. Което означава, че единственият й начин да погасява дълговете си към банките, ще е като ВДИГНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА до крайния български потребител.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*