Скандалът, който ГЕРБ се опитват да потулят: На 3 март българският консул в Одрин почете… загиналите турски войници!

С отдаване на почит към загиналите турски войници в Африн отбеляза Националния ни празник българския консул в Одрин Васил Велев.

Позорните кадри, на които група българи в национални носии изпружени на крака почитат смъртта на турски войници навръх трети март, бяха излъчени в репортаж на местна турска телевизия. По думите на турската тв. водеща, действията на българското консулство, и съответно на България, били в подкрепа на военната операция „Маслинова клонка“, която Турция провежда в Сирия.

На 3-ти март, след празничната църковна служба в храма „Свети Георги“ в Одрин, българският консул Васил Велев завел гостите си на обяд в местен ресторант. По време на обяда той призовал присъстващите да станат на крака, за да отдадат почит на загиналите турски войници. И в знак на съпричастност, отменил празничния спектакъл с традиционни български песни и танци послучай 3 март, съобщават от турската телевизия.

От телевизия СКАТ пък допълниха, че консул Велев предложил на гостите си минутка мълчание и за турските жертви в Руско- турската Освободителна война (1877-1878).

Срам и позор! Да отмениш спектакъл с български народни песни и танци навръх Националния ни празник, за да почетеш загинали турски войници, е тотална гавра и национално предателство към родината България. Срам!

Още по- срамно и позорно е гузното мълчание по случая на посланичката ни в Турция Надежда Нейнски, както и на родните институции. Защото консулът ни в Одрин е официален представител на държавата ни в Турция. И обществото трябва да получи някакво обяснение защо държавата България се гаври с Националния празник на народа си.

Тази година управляващите от ГЕРБ всячески бойкотираха честванията на 140- годишнината от Освобождението.

И най-нагло и открито се изгавриха с руския патриарх Кирил, който пристигна за тържествата на Шипка на 3 март! В официалното приветствие на държавата към него руските жертви бяха приравнени с тези на поляци, финландци, литовци и молдованци. Абсолютно игнорирайки факта че само броя на загиналите в тази война руски лекари и санитари (520 човека – имената им са изписани на паметника в Докторската градинка в София-б.р.) е двойно по-голям от броя на убитите финландски, румънски, литовски и прочие войници.

Главата на руската православна църква не скри огорчението си и от това, че в официалната позиция на държавата ни по повод общото историческо събитие, се прави подобно етническо разграничение и броене на кости при положение, че по това време и поляци, и финландци, и литовци, и молдовци са били на служба в руската армия, защото страните им са били част от руската империя.

Но патриарх Кирил не скри също и вълнението си от възторженото му посрещане на Шипка от българския народ. „На Шипка имаше само български и руски знамена“, подчерта той. Руският патриарх заяви още, че единствено важно е как българите чувстват историческото събитие Трети март, 1878 г., а не какви са официалните изявления на държавните им лица.

Да, управниците от ГЕРБ се опитаха всячески да провалят народните тържества по случай 3 март. Но не успяха! И доказателството е мощното освиркване, което отнесе единственият им представител на Шипка Цвета Караянчева.

Сега на Бойко Борисов и ГЕРБ не им е нито до руския патриарх, нито до 3 март. Като едни примерни колониални администратори, той и партията му са в трескава подготовка за посещението на Реджеп Ердоган у нас, което е планирано за 26 март. Ето тази визита наистина ги вълнува! 

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*