ЧЕЗ ВЗРИВИ БОМБАТА: Предложихме на Борисов Българската Държава ДА КУПИ ДЕЛА на ЧЕЗ, но Той Многократно ОТКАЗА!

„Правителството на ГЕРБ многократно отказа българската държава да се включи в сделката и да купи ЧЕЗ. Въпреки, че му го предлагахме цели 2 години“. Това сензационно разкритие направи Томаш Плескач, шеф на отдела за задгранични дейности на ЧЕЗ. Той е сред основните преговарящи с фирмата на Гинка Върбакова.

„Сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България започна още през 2016 г. Първоначално имаше 9 кандидат- купувачи от България. Но постепенно започнаха да отпадат. А от септември 2017 г. стартираха преговорите между ЧЕЗ и фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова – всички български институции знаеха за това“, категоричен е Томаш Плескач.

По думите на Плескач, проблемите между ЧЕЗ и ГЕРБ започнали през 2013 г., когато падна правителството на Бойко Борисов. Тогава той хвърли вината за високите сметки за ток върху чешката компания. Припомняме, че именно космически високите сметки за ток през януари и февруари, 2013 г. станаха причина за протестите, довели до оставката на кабинета „Борисов-1“.

Впоследствие, след около година, ГЕРБ се връщат на власт, но комуникацията им с ЧЕЗ рязко се влошава. През 2014 г. държавата започва процедура за отнемане лиценза на ЧЕЗ, която процедура и към днешна дата, все още не е приключила. Така се стига до международния арбитраж, където чешката компания съди България за милиони евро.

Всички знаят за Гинка Върбакова от края на миналата година

ЧЕЗ решават да продадат бизнеса си у нас и многократно предлагат на правителството на Борисов българската държава да се включи в сделката и да откупи дяловете им. Но Борисов отказва.

След избухването на скандала с Гинка Върбакова обаче, премиерът Борисов изведнъж реши, че държавата трябва също да участва.

Оказа се обаче, че това вече няма как да стане, защото… договорът между пазарджишката фирма и ЧЕЗ, е почти сключен. В момента Върбакова е в Чехия за заключителните преговори. Тя твърди, че щяла да се опита да включи и държавата, но това, практически, е невъзможно да се случи.

До една седмица Гинка Върбакова ще е официалният собственик на енергоразпределителното дружество. Това разкри енергийният министър Теменужка Петкова.

Едно е сигурно – ГЕРБ са в ПАНИКА от осветляването на сделката между Гинка и ЧЕЗ. Президентът Румен Радев коментира, че това е очевиден опит на управляващите скрито да придобият дружеството в своя частна полза. А от ГЕРБ явно са се надявали, че всичко ще остане скрито- покрито и няма да се вдигне шум.

Това не се случи, тъй като основният прецакан се оказа чешкият енергиен милиардер Яромир Тесарж, бос на „Енерго- про“, които имаха амбициите да купят бизнеса на конкурентите си в България ЧЕЗ. Иначе, със сигурност нищо нямаше да се чуе за сделката. Тъй като, едва ли има български бизнесмен, който би посмял да се опълчи на ЛИЦЕТО, което се спотайва зад гърба на Гинка Върбакова.

Кое е това лице?!?

Достатъчно е да се отбележи, че цялата ни държавна машина е лобирала в полза на пазарджишката бизнесдама. Потвърдиха го и от ръководството на ЧЕЗ. Това са министерства, банки, енергийни регулатори…

А Бойко Борисов през цялото време нищо не знаел по въпроса!?! Ти да видиш!

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*