Как ГЕРБ Превърна България в Абсурдистан! ШОКИРАЩИ Данни на Евростат и ЕК за БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ:

Още по- голяма и дълбока е станала пропастта между богатите и бедните в България, сочат най- новите данни на Евростат. Въпреки че на хартия отчитаме икономически растеж и намаляване на безработицата, на практика – през последната 1 година социалното неравенство се е задълбочило и то драстично.

Оценка „критично положение“ по показателя „неравенство на доходите“ е получила България в доклада на Брюксел на тема: икономическите, фискалните и социалните политики на страните- членки.

Друг критичен проблем за страната ни е рискът от бедност и социално изключване на големи групи от населението, посочва се още в отчета на Еврокомисията.

Като заключение, в доклада се твърди, че България е сред страните с най- големи микроикономически дисбаланси. Държавата ни е определена като най- рискова за инвеститорите, заради липсата на икономическа стабилност.

Ако се питате: Как е възможно на теория България да отчита икономически растеж и висока заетост, а на практика – населението прогресивно да обеднява?…Възможно е! Когато десет години ГЕРБ са на власт и „оправят“ държавата… тогава абсурдът се превръща в реалност!

Първо, през последните 10 години значителна част от населението в трудоспособна възраст емигрира. Именно гастърбайтерите са една от основните движещи сили на родната икономика, тъй като точно те вкарват свежи пари в страната. Всяка година над 1 млрд. лева пристигат в България от чужбина под формата на парични преводи от емигрантите към роднините им тук.

А фактът, че в България са останали по- малко хора, се отразява положително върху статистиката за повишената заетост. Казано с други думи: Икономиката ни се свива и работните места намаляват… Но всеки, който остане без работа – заминава да търси препитание на Запад. Така правителството на ГЕРБ отчита намаляващи нива на безработицата.

Но как е възможно хем да имаме висока заетост, хем прогресивно да обедняваме? Това е още един абсурд, плод на политиката на ГЕРБ през последните десет години. Чрез различни финансови хватки, включително с теглене на големи външни заеми, държавата отчита икономически ръст. Който ръст обаче е само на хартия и напълно фалшив. Ако този икономически ръст беше реален, той щеше да се отрази върху доходите на населението и да ги повиши. Обаче се получава точно обратното – все повече обедняваме.

Другият сериозен проблем, който топи доходите ни, е повишаването на цените на… всичко! Най- вече на хранителните продукти, битовите разходи и транспорта. През последните няколко години всичко поскъпва осезаемо. Това налага правителството на ГЕРБ да гласува по- високи заплати. Но това повишение е символично като частична компенсация за поскъпващия живот. И въобще не съумява да догони инфлацията. Ако имаше реално увеличение на заплатите, щяхме да пестим повече. А статистиките посочват точно обратното – че вече 70 % от българите нямат дори банкови влогове. Което означава, че живеят от заплата до заплата, без грам спестявания.

Затова пък, през последната година се е повишил броят на българите с влогове над 100 000 лева. Броят им, разбира се, е много малък. Но пък ГЕРБ го раздуха и го обявиха за небивал успех на политиката им. А и всички сме наясно, че в сегашната икономическа ситуация няма как да забогатееш така изведнъж, освен ако не си близък до властта, която да захранва бизнеса ти с обществени поръчки.

Всъщност, почти целият бизнес у нас се крепи именно на това – на източването на еврофондове и на разпределянето на обществени поръчки между верните на ГЕРБ бизнесмени. Ето защо в Европейския съюз вече се надига огромно недоволство срещу отпускането на еврофондове за страни като България. Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви, че парите не достигат до хората, тъй като още на входа се крадат от олигарсите. Затова, той предложи спирането на еврофондовете за България и още няколко Източноевропейски държави. Или, като втори вариант, да се вдигне вноската за членство в ЕС.

От ГЕРБ се притесниха и твърдо настояха страната ни да плаща по- висока вноска за членството си в ЕС, за да не им спрат евро-кранчето за далавери. И ако това предложение бъде одобрено, България вече ще плаща за еврочленството си над 1 млрд. лева годишно, вместо досегашните 880 млн. лева… за да може шайката на ГЕРБ да продължи да се угоява от еврофондове.

Ето как се създаде потресаващо дълбокото социално неравенство в България, което вече е достигнало патови нива, близки до тези в Латинска Америка. 

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ЧЕТА ВСИЧКО И СЕ ПУКАМ ОТКЪМ ГЪРБА. НЕ ЧЕ НЕ ЗНАМ И НЕ ВИЖДАМ МНОГО ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ, НО МИ ИДВА В ПОВЕЧЕ ВСЯКА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ БЕЗОБРАЗИЯ И СКАНДАЛИТЕ, КОИТО СЕ ВИХРЯТ. НОМЕРЪТ Е, ЧЕ ОТ ПРОВЕРКИТЕ НЯМА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ. ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА Е ТАКАВА, ЧЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ЧИСТИ КАТО СЪЛЗА ЗАМЕСЕНИТЕ В СКАНДАЛИТЕ. У НАС ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА С ПАРИ И КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДЪТ, АКО НЕ С МОЖЕ С ПАРИ, СТАВА С МНОГО ПАРИ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*