Разследване на Григор Лилов: Гинка Върбакова пере пари на калабрийската мафия! Не притежава никакъв соларен парк!

Скандалната купувачка на бизнеса на ЧЕЗ у нас, Гинка Върбакова, се похвали, че притежава крупен бизнес със соларни паркове, на стойност над 100 млн. лева. Каква обаче е истината? Мащабно разследване на журналиста Григор Лилов разкри шокиращи детайли от мътния бизнес на пазарджиклийката.

Гинка Върбакова притежава най- големият соларен парк в Европа – поне на хартия. Мега- проектът стартира през 2010 г., а негов изпълнител е фирма „Риал Стейтс“ ЕООД, регистрирана на името на Петрана Георгиева Пайтакова – майката на Гинка. По проекта за соларния парк, Върбакова официално представлява фирмата на родителката си.

Финансовият план за енергийното еко-съоръжение предвижда поетапни инвестиции от десетки милиони евро. А целият проект е оценен на 200 млн. евро. Мястото за строежа на соларният парк е планирано между селата Априлци и Сбор в област Пазарджик. Като е предвидено да заема 2 000 декара площ. И за целта е изсечена намиращата се на терена вековна дъбова гора.

От документацията, която Гинка представя пред енергийния регулатор КЕВР, става ясно, че за построяването му тя няма да използва европейска субсидия. Което е голяма изненада, тъй като всички соларни паркове у нас се строят с финансиране от еврофондове, които осигуряват между 75 % и 90 % от парите за проекта.

Как Гинка Върбакова , единствена, успява да намери инвеститорски пари за мега- проекта си?

Ето как: Списъкът с „инвеститорите“ й е повече от скандален!

1. Несъществуваща банка в Люксембург:
В документацията, която Гинка представя пред КЕВР, е приложено писмо от банка в Люксембург, която гарантира, че ще отпусне кредит на Гинка. Името на финансовата институция е I.FI.L. Bank Institut Finacier du Luxembourg. Но проверка показва, че нито е банка, нито пък се намира в Люксембург. Как родните чиновници, които са преглеждали документите на Гинка, са „пропуснали“ този факт, не е ясно.
Оказва се, че „банката“ с гръмко име, всъщност е малка фирмичка с фиктивен адрес в Лондон. Сред собствениците й е възрастна дама, която живее в градче близо до Неапол, Италия. Останалите акционери във фирмата също са италианци, от област Калабрия, южна Италия. Каква е дейността на бутафорната фирма обаче не става ясно, тъй като никъде не е упомената.

Друг интересен факт е, че италианската фирма е регистрирана в Лондон точно два дни преди Гинка да представи проекта си. И малко след като всичко по соларния парк е уредено, същата е закрита. Разследване от 2010 г. пък извади на бял свят стотици кухи фирми на италианската мафия в Лондон, регистрирани като банки с едничката цел да перат мръсните пари на престъпността в Южна Италия. 90 % от тези фирми се оказаха собственост на бизнесмени от областта Калабрия… И така самата италианска полиция бе шокирана да научи за съществуването на обгърнатата до този момент в дълбока мистика тайна организация „Калабрийска мафия“. В последвалите арести бяха извадени на светло и тикнати в затвора 120 топ-мафиота от групировката.

2. Измислена фирма в Австрия отпуска кредит на Гинка:
Пазарджиклийката представя договор за отпускане на кредит в размер на 14 млн. евро между фирмата й и австрийска фирма на име „Петролинкс Ханделс“. Като гаранция, Гинка Върбакова залага целия соларен парк, както и друг недвижим имот. Срокът на погасяване е до 2020 година.
Най- шокиращото обаче е, че въпросната фирма не фигурира в търговския регистър на Австрия! Много трудно е да се открие каквато и да е информация за нея. Предметът й на дейност също не е ясен. Но… фирмата борави с милиони евро.
До 2015 г. неин собственик е Кристиян Стойца – румънец. Същият преди време е работил в България за завод „Свилоза“ на олигарха Красимир Дачев.

3. Фалшиви банкови гаранции от несъществуващи банки:
Гинка Върбакова прилага и още една банкова гаранция – за кредит в размер на 15 млн. евро. Документът е издаден от Abbey National Financial plc и е предназначен да послужи пред друга банка – Barelays Bank Pie London за отпускане на кредит от 15 млн. евро. И двете банки се намират в Лондонското сити.
През януари 2010 г. банката Abbey National Financial plc става собственост на испанската Santander Group. А новите собственици й променят името на Santander UK.

Няколко месеца по- късно, през лятото на 2010 г., Гинка Върбакова представя банкова гаранция, която обаче е издадена от несъществуващата вече Abbey National Financial plc. А това означава, че документът на пазарджиклийката е невалиден. Но енергийният регулатор КЕВР го приема!

Още по-скандален обаче е друг факт: Банката Barelays Bank Pie London, която все пак трябва да отпусне кредита от 15 млн. евро – ИЗОБЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА! Никъде по света няма банка с такова име. Освен в Ямайка, но онази е закрита още преди… 80 години!

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СОЛАРНИЯ ПАРК НА ГИНКА ВЪРБАКОВА?
В крайна сметка, най- големият фотоволтаичен парк в Европа, с който тя толкова се хвали – той си остава само на хартия! Да, Гинка не притежава никакъв соларен парк!

Самата тя пише молба до КЕВР с искане дейността на фирмата „Риал Стейтс“ ЕООД на майка й, която стои зад въпросния парк, да бъде прекратена. От водно- енергийният регулатор го прекратяват, като в мотивите им пише, че „на терена няма започнало строителство и незавършени обекти“. Тоест- Гинка Върбакова не притежава нито едно ВЕИ и никога не се е занимавала с производство на ток. А зад гърба й със сигурност стоят висши функционери на държавата България (разбирай- Бойко Борисов и кохортата на ГЕРБ)

А КАКВО СЕ СЛУЧВА С КРЕДИТИТЕ НА СТОЙНОСТ МИЛИОНИ ЕВРО, КОИТО ГИНКА Е ПОЛУЧИЛА?

Ето какво: Изпрани са!

Според Григор Лилов, италианската връзка в крупната далавера на Гинка, никак не е случайна. Публикация в авторитетното немско издание „Ди велт“ разкрива, че през последните десет години, в България и Румъния оперира мафиотската организация „Н, Драгетата“ от Калабрия. Тя е една от най- мощните и опасни престъпни групи в света. А в България и Румъния „мафиотската групировка се чувствала като у дома си“, пише „Ди Велт“. Калабрийците инвестирали крупни суми от международна търговия с наркотици в недвижими имоти и акции на предприятия в двете държави, коментира Франческо Форджоне, бивш шеф на комисията „Анти-мафия“ в италианския парламент. Той от години живее под постоянна охрана заради заплахи за живота му.

И последния ни въпрос е: Как Гинка от Пазарджик се включва в толкова сложни схеми с международната мафия и на всичко отгоре успява успешно да ги реализира, ако зад гърба й не стои държавата на ГЕРБ! Последното не е въпрос, а заключение.

P.S.: След като гръмна скандала с покупката на Гинка, на 15-ти февруари от КЗК категорично заявиха, че няма да проверяват произхода на парите, с които фирмата й „Инерком“ иска да купи ЧЕЗ-България. Изводите си направете сами!

Разследване на Григор Лилов

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Пълни измишльотини. Гинка е поставено лице на Ковачки сиреч руската мафия.

    • РАЗСЪЖДАВАТЕ НА ДРЕБНО…..КАСАЕ СЕ ЗА МИЛИАРДИ И ЗАТРИВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ !

  2. Пълна мафиотска сделка! Срам за Българските Държавни Ръководители!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*