Бившият външен министър Калфин предупреди: Чака ни страшна агресия от Турция! Неизбежно е!

„Ще има агресия от страна на Турция към нейните съседи. Това неизбежно ще се случи“. Такова предупреждение отправи бившия вицепремиер и бивш външен министър Ивайло Калфин в ефира на БНТ. „Виждаме какво се случва. Думите на Ердоган преди срещата във Варна са потвърждение на това, което ни чака“, заяви Калфин пред БНТ.

Бившият външен министър обясни, че е нормално това да се очаква от страна с диктатура, каквато е Турция в момента.

Ивайло Калфин изрази мнение, че това, което виждаме, не е изненадващо и става дума за завземане на територии като тенденцията е за увеличаване на напрежението.

За срещата между европейските лидери и турския президент Ердоган във Варна той заяви, че това няма да е среща за разширяване на ЕС, а за пари и, че Турция се нуждае страшно много от нея, но не е сигурно, че тя ще се случи заради провокацията й срещу Кипър и Гърция.

Бившият вицепремиер коментира и напрежението между Русия и Запада във връзка с отравянето на бившия руски шпионин.

„Никой няма интерес от това, което се случи с руския шпионин. Никой не печели от подобен инцидент. Очаквам след изборите в Русия напрежението да спадне, но то е търсено и от двете страни. Очевидно някои от световните сили обичат да имат явно дефиниран знак, защото така се мобилизират. Това става и в Русия, и САЩ. Близкият изток очевидно е регион, в който има интереси да няма мир. Сирия е интересна, че там е театър, на който добре работят тези противопоставяния, които са по-общи в Близкия Изток“, заяви Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин, бивш външен министър

Според него отношенията между Вашингтон и Турция се изостриха, защото Турция се е опитала да сложи под контрол процесите в кюрдската общност след операцията в Сирия.

Според Калфин Ердоган се опитва да получи повече политически терен преди разговорите във Варна, но е на ръба срещата да не се проведе.

„Има страни като Гърция и Кипър, които са против и то заради действия на Ердоган. В последните месеци той направи няколко пъти умишлени провокации в Средиземно море срещу тези две държави. Турция се нуждае страшно много от подобна среща. На нея няма да се говори за присъединяване. Тя би искала да се говори за митническия съюз, за следващото споразумение за бежанците. Ако има среща във Варна, ще става въпрос за пари, а не за разширяване на ЕС“, допълни бившият външен министър.

Ивайло Калфин изрази надежда след изборите в Русия напрежението да спадне. Но цялостната тенденция е за увеличаване на напрежението между Русия и Запад, повтори бившият вицепремиер.

Коментирайки острия тон на руските медии по адрес на България, включително и изявлението на патриарх Кирил по време на визитата му в София, Калфин каза, че е „очевидно, че Русия, а и не само Русия, до голяма степен има интерес да врат някакви процеси на Балканите, които да не водят към консолидация. Влизането на балканските страни в ЕС означава стабилизиране на региона и консолидиране на региона. Не виждам какъв е интересът на Русия от това нещо“. Същото важи и за САЩ.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*