Как Иван Костов и Петър Стоянов направиха България съучастник на НАТО в бомбардировките над Югославия!

Бомбардировка над Белград

Навършиха се 19г. от бомбардировките над Югославия, които започнаха през 24 март 1999 година под командването на НАТО със съгласието на Иван Костов и Петър Стоянов, които подсигуриха въздушен коридор преминаващ над България за бомбардировачите убиващи цивилни майки и деца! За този предателски акт, който никога не трябва да бъде забравян, президента Клинтън лично позвъни на И.Костов, за да благодари за оказаното съдействие на България за намирането на успешен изход от кризата в Косово.

7 юни 1999г. 
България ще предостави въздушен коридор на Русия само със съгласието на НАТО. Москва вчера прати нота с искане да разрешим през нашето пространство да прелети руски самолет за Косово. Самолетът щял да носи храни, медикаменти и оборудване за руските войници. Външно министерство е изпратило отрицателен отговор като е заявило, че всяко влизане на лица и материални части в Косово трябва да става с разрешението на командващия силите на КФОР ген. Майкъл Джексън. Българският отказ е аргументиран с това, че НАТО дава храна, вода и медикаменти на руските мироопазващи сили на летището в Прищина.

18 юни 1999г. 
България официално отказа въздушен коридор на Русия
България отговори отрицателно на втората руска нота с искане за въздушен коридор, през който трябваше да се доставят храни и медикаменти за руските войници в Прищина. Отрицателният отговор е бил връчен вчера на руското посолство. Вчера зам.-министърът на външните работи Константин Димитров заяви, че България ще разреши прелитане на руски самолети с храни и медикаменти, ако ген. Джексън каже дали има нужда от тях за руските части на летището в Прищина

22 юни 1999г
Правителството взе решение за даване достъп на НАТО за транзитно преминаване през България. Премиерът Костов вижда България в НАТО още през 2001 г.
В-к “Сега” публикува интервю на премиера Костов за в-к “Зюддойче цайтунг”. В него той отбелязва че загубите на България от войната в Югославия са “дефицит в платежния баланс от 300 млн. дол. и още 130 млн. дол. преки и косвени търговски загуби. Ако в Югославия не се наложи демокрацията, това също ще е голяма опасност за осъществяването на Пакта за стабилност. Силите на НАТО ще останат по-продължително време в Косово. Те ще се нуждаят от всякаква логистична подкрепа, а такава подкрепа може да окаже най-добре страна като България, която да е членка на НАТО и да е в непосредствена близост до района. Не е изключено България да получи покана за това още през 2001 г.”

Иван Костов и Петър Стоянов предадоха Сърбия, за да се подмазват на НАТО

25 юни 1999г.
Днес парламентът ще приеме единодушно споразумението с НАТО. С него България ще разреши на силите на НАТО да преминават през България до приключване на операцията “Джойнт гардиан”. НАТО получава свободен достъп до сушата, водата и въздуха на България. НАТО ще използва свободно българските летища, пристанища и жп линии без да плаща налози, мита, вземания, такси или сборове. На България ще се заплащат само допълнителни услуги или ако НАТО нанесе някакви щети. Разрешава се и временен престой на войските на НАТО и тяхното въоръжение. Цялата техника, включително въоръжения, боеприпаси и взривни вещества се освобождават от митнически сборове. Корабите на НАТО ще бъдат освободени от кейова такса, тонажна такса и още няколко вида подобни такси. За 100 млн. лв. България ще извози бежанците от лагера Радуша до домовете им в Косово.

28 юни 1999г. 
От днес полски и турски войски започват да преминават през България на път за Косово. САЩ заявиха, че са очаквали по – голяма помощ от България за Косово.
Вчера в София завърши форума на Атлантическата асоциация на младите политически лидери. Посланикът Александър Върбшоу заяви за журналистите, че като цяло ролята на България в косовската криза е положителна, но можехте да направите и още малко. Надявахме се да поемете по-голяма част от бремето в първите дни на бежанската вълна. Върбшоу отбеляза още, че НАТО ще отправи нови покани за членство в пакта не по-късно от 2002 г. Той похвали българския план за реформата в армията. Трябва ви малка, но изключително мобилна армия, готова да се справя с кризи и мироопазващи операции, посъветва Върбшоу. Той приветства желанието на България да изпрати взвод в КФОР, но трябва сами да намерите средства за неговата издръшка.

“Скандал” Русия вече не иска да използва българското въздушно пространство, защото властите в София постяват неизпълними искания”. България е поискала от Русия да уведомява за всяко прелитане 5 дни предсрочно, като посочва подробен списък с броя на войниците, въоръженията им, екипажите на самолетите. Според Ростовски това е невъзможно, защото екипажите и самолетите се формират в същия ден на излитането.
В-к “Монитор” предлага и информация от източници от кабинета “Костов”. Според тях оттеглянето на нотите е акт за вътрешна консумация в Русия.Според дипломатически наблюдатели в София, които “Монитор” не посочва, изтеглянето на нотите от Русия е много рядък дипломатически акт и демонстрация за охладняване на отношенията на Русия към България. Цитират се материали от “Вашингтон пост” и “Ню Йорк таймс”, че “решението за въздушни коридори за Русия зависи не от българското правителство и парламент, а от НАТО и САЩ, които трябвало да дадат своята дума преди това…”

Ива Иватта, Фейсбук

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*