Европа ПОСЕЧЕ Борисов и ГЕРБ: Нямате място в еврозоната! Ето защо ЕК отхвърли България! Истината ще ви ШОКИРА:

„България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната“, е безмилостното решение на Европейската комисия по повод заявеното желание на правителството на ГЕРБ страната ни да приеме единната валута на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов беше убеден, че до края на юни т.г. България поне ще влезе в преходния механизъм ERM II, което е едно стъпало преди официалното ни влизане в еврозоната. Но не би!

Неистовото желание на България да приеме еврото създаде силно напрежение в останалите държави от еврозоната. Повечето не искат държавата ни да се присъедини към валутния съюз, тъй като се притесняват, че ще станем втора Гърция. Основните им аргументи са, че в България се вихри мащабна корупция, а банките й са пословично несигурни. Някои все пак допускат приемането ни в Еврозоната, но в необузримо бъдеще, като настояват България първо да влезе в Банковия съюз. Това щяло да позволи Европейската централна банка да се намесва пряко в работата на финансовите ни институции.

След броени дни, в София пристигат представители на трите европейски институции, от които зависи дали страната ни ще може да влезе в еврозоната след няколко години. С визитата си височайшите гости от Брюксел обаче целят единствено да обуздаят необяснимото желание на българското правителство да влезе в механизма ERM II. Влезе ли там, след няколко години България ще трябва да се присъедини и към еврозоната – тъй като формално ще отговаря на критериите. Поне на хартия.

Което условие обаче след фалита на Гърция вече съвсем не е достатъчно. Фалит, за който трябваше да плащат всички държави от еврозоната.

Държави с далеч по- силни икономики като Швеция, Дания и Полша от години се дърпат, да не приемат еврото. А най- бедната държава в ЕС – България неистово иска да се присъедини към единната валута, коментират европейски издания с недоумение.

В случая, терминът „икономика“ е ключов. Защото дори чисто формално и на хартия България да изглежда готова за влизане в еврозоната, тя трябва да има и силна икономика – поне на средно европейско ниво. Която икономика да подплати силна валута като еврото. В противен случай, след няколко години страната ни ще е на същото положение като Гърция сега – във фалит.

Ето какъв е ефекта от приемането на еврото: Първоначално преминаването към новата валута създава илюзията, че икономиките на Гърция и Германия, например, са напълно равностойни. И защо не! Двете държави имат право на еднакви харчове, могат да теглят еднакво големи заеми и пр. След няколко години обаче, в слабата икономика започва да се натрупва дефицит. И лъсва реалността – че гръцката икономика няма нищо общо с немската, защото не може да подплати скъпа валута като еврото.

Същото ще се случи и с България! И то по простата причина, че сме най- бедната държава в ЕС, което означава, че сме и най- слаби икономически. Дори при нас катастрофата ще е още по- голяма, отколкото в Гърция.

А ако се чудите защо ГЕРБ толкова истерично се натискат да влезем в еврозоната, въпреки че и на децата е ясно, че не сме готови… То е заради тези първи няколко години, в които ще живеем на гърба на силните икономики в ЕС. Именно в този период ГЕРБ се надяват да теглят огромни заеми, които да похарчат за свои си нужди и користни цели – както направи и политическата класа в Гърция… А после – ПУК! Балонът ще се спука и всички държави в еврозоната ще трябва да платят масрафа на България. След което населението на страната ни ще потъне в тотална нищета, много по- страшна от настоящата.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*