Сензационно! Ето какво каза Юлия Скрипал в първото си изявление след атаката:

Отровеното семейство Скрипал

Юлия Скрипал даде първото си публично изявление след като оцеля и се възстанови напълно от атака с неизвестно и до днес нервопаралитично вещество. От болницата в Солсбъри е изписан вече и баща й Сергей Скрипал.

Руският посланик в Лондон за пореден път поискал среща със семейство Скрипал, но британските власти отново отказали. В изявлението си за медиите Юлия Скрипал заяви, че за момента не желае помощ от руското посолство. Но се надява скоро да се прибере в родината си.

Тя помоли за уединение, тъй като с баща й трябвало да продължат с възстановителните процедури. Местонахождението на Юлия и Сергей Скрипал е неизвестно от месец април, когато бяха изписани от болницата в Солсбъри .

От Кремъл коментираха, че не вярват в изкреността в думите на Юлия, тъй като най- вероятно е направила това изявление под натиск. „Не знаем къде се намира, нито в какво състояние е, нито дали правата й са спазвани“, заяви Дмитрий Песков.

Юлия и Сергей Скрипал бяха отровени през март с нервопаралитично вещество, а Великобритания скоростно обвини за атаката Русия. Още на втория ден британският министър- председател Тереза Мей заяви, че Москва е извършила терористичен акт срещу страната й. А външният министър Борис Джонсън стигна още по- далече, като обвини за отравянето директно президента Путин. Властите на Острова съобщиха, че веществото е „новичок“ – силно отровен агент, който убива за минути.

Ето как изглежда Юлия в първата си изява след атаката

Още преди да излязат каквито и да е доказателства, уличаващи Русия, без дори да е доказан произхода на отровата, Лондон организира безпрецедентна кампания по света за експулсиране на руски дипломати.

Впоследствие стана ясно, че не може да се докаже нито химическия състав, нито в коя държава е произведено веществото, с което са отравени Скрипал. И руската следа се спихна! Особено след като накрая швейцарска лаборатория заяви, че става въпрос за бойно вещество, което се използва от държавите в НАТО.

Междувременно, Лондон продължава да отказва какъвто и да е достъп на руските дипломати до семейство Скрипал. Според Кремъл, Юлия и Сергей са отвлечени и държани като заложници от британските служби.

Антируската истерия, предизвикана от Лондон и раздухана от Вашингтон, затихна. Но случаят продължава да тъне в мистерия.

А Великобритания вече е на масата за преговори с Русия, тъй като международните събития през последния месец рязко промениха отношенията между Великите сили. САЩ най-безотговорно реши да излезе от ядреното споразумение с Иран, а останалите държави в него – Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай, са категорични, че ще го запазят. Така Лондон набързо се озова в един отбор с Москва и забрави за доскорошните си обвинения срещу Кремъл.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*