Шокиращ Обрат! Макрон Заплаши Тръмп с ВОЙНА! ЕС, Канада и Мексико СКОЧИХА срещу САЩ! Какво се случва?! Виж Тук:

САЩ обяви търговска война на най-верните си съюзници ЕС, Канада и Мексико! От днес, 1 юни, Вашингтон увеличи митата за внос на стомана и алуминий с 25 % върху стоманата и 10 % върху алуминия. И докато ЕС очакваше такъв удар под кръста от САЩ заради конфликтите им през последните месеци, то на Мексико и Канада новината им дойде като гръм от ясно небе.

Историята е още по-фрапантна, защото администрацията на Белия дом дори не си е направила труда предварително да уведоми правителствата на Канада и Мексико за новите цени – а държавните им ръководители научили за тях от медиите.

В отговор на американския произвол в световната търговия, ЕС, Канада и Мексико решиха да отвърнат с огледални мерки като наложат по- високи мита върху вноса на всевъзможни американски стоки.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че решението на САЩ е абсолютно незаконно и предупреди: „Икономическият национализъм на САЩ ще ни доведе до война!“

Със силно емоционално изявление излезе и канадският премиер Джъстин Трюдо, който коментира неочаквания американски удар срещу страната му така: „Това е обида за канадците, които загиваха в битките на американците“. Ударът, освен емоционален, е и със сериозни финансови последствия за страната, защото 90% от канадския износ на стомана е предназначен за американския пазар.

Единственият коментар на САЩ беше, че остават отворени за преговори. Което преведено от дипломатически език значи, че новите тарифи на янките са си чист рекет – и то срещу най- верните им исторически съюзници.

Припомняме, че през март т.г. САЩ обявиха подобна търговска война на Китай. Отговорът на Пекин обаче беше светкавичен и с реципрочни мерки. Което накара американците да се сепнат и да изчислят, че от тази конфронтация губят повече те. И с овесени носове се дотътриха до масата за преговори с Китай, където набързо прекратиха търговската война.

Дали и сега янките така бързо ще дадат назаден и ще отменят финансовия рекет срещу ЕС, Канада и Мексико? 

С Канада и Мексико могат да се разберат по съседски. Но не и с ЕС. Разривът между Брюксел и Вашингтон е много по- дълбок. Лидерите на ЕС признаха, че вече не вярват на САЩ, след като американците се отказаха от ядреното споразумение с Иран. Вашингтон пък отвърна на европейците, че ако не последват примера им, ще им наложат икономически санкции. На което лидерите от ЕС единно и категорично отвърнаха, че този път няма да изпълняват заповедите на САЩ.

И така, случи се нещо, което само преди месец изглеждаше немислимо – целият свят се обедини и наостри срещу световния диктатор САЩ!

Но нека помислим защо Вашингтон избра да се конфронтира толкова крайно именно с най- верните си васали? Ами много просто: Янките са притиснати до стената и нямат какво повече да губят. САЩ губи световното си икономическо и политическо господство. Икономическият и финансов възход на източния дракон Китай все повече задушава и омаломощава Вашингтон. Просто е дошъл момента за един последен и отчаян американски щурм в опит да спасят империята си. Свидетели сме на спасителна инвазия, в която САЩ търсят слаби места в световната икономика, за да оцелеят. А когато си стигнал такава фаза нямаш приятели – само врагове и конкуренти. Еднополюсният американски модел на света се срива пред очите ни. А новият световен многополюсен ред се ражда сред истеричните и ужасени писъци на доскорошните ни Западни господари.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*