Цветан Цветанов: За провала на „Южен поток“ е виновен Орешарски! Борисов се бореше със зъби и нокти за този проект!

„Ако не беше правителството на Пламен Орешарски, днес щяхме да имаме „Южен поток“, зарони крокодилски сълзи в ефир Цветан Цветанов. Най-безочливо и нагло Вторият в ГЕРБ обвини бившия министър- председател, който с много мъки удържа властта си една година, че не бил спазил правилата и затова ЕК ни санкционирала.

Потресаваща е лекотата, с която ГЕРБ най-безобразно лъжат за събития, които са се случили само преди няколко години. Впрочем, те все така правят. Надяват се, че хората не помнят и разчитат на медийните си слуги масово да пропагандират поредната им лъжа?

А каква е всъщност истината: Именно правителството на Пламен Орешарски стартира строежа на „Южен поток“ през 2013 г., след 3-годишно умишлено бавене, протакане и забатачване от правителството „Борисов-1“. И тъкмо, когато България започна най-сетне да строи, ЕК изведнъж изрева на умряло, че имало много нарушения в процедурите. Германия няма сметка и се опита да спре „Южен поток“, за да прокара своя „Северен поток-2“. А САЩ пък блокира руските доставки за Европа, за да й продава своя прескъп втечнен газ. Но въпреки това Пламен Орешарски продължи да строи, като се надяваше да се пребори за проекта в движение. Така щеше и да се случи, ако ЕС тогава не изпълняваше поръчката на САЩ да осуетява всеки руски енергиен проект в Европа.

Дързостта на Орешарски да се опълчи на ЕС, принуди САЩ да извадят тежката си артилерия. Така първо в България дойде Хилари Клинтън, а сетне и делегация от US-конгресмени начело със сенатора Джон Маккейн, известен с крайните си антируски настроения. Не е ясно с какво са го сплашили американските сенатои и конгресмени, но след срещата Орешарски, блед като платно, обяви, че временно спира проекта, докато се консултира с ЕК и се изчистят всички проблеми.

Но целта на Запада не беше просто временното спиране на „Южен поток“, а унищожаването на проекта. И американци, и западняци вкупом го сториха, като бутнаха Орешарски и върнаха на кормилото на властта пионката си Борисов. И първото решение на банкянския им слуга веднага щом пое властта с мафиотската си партия ГЕРБ, бе да спре проекта „Южен поток“ окончателно изавинаги. Без каквито и да е уговорки или възражения.

И сега Цветанов се вайка, че сме останали без „Южен поток“. И най-нагло вини за това Орешарски – героят, който се бори със зъби и нокти за този проект. И отстоява енергийните интереси на България до последно. Което коства и бутането му от властт. На подобно безочие са способни само националните предатели ГЕРБ.

Но каквито и лъжи да се опитват да прокарват гербаджиите чрез платените си медии, в Русия много добре знаят кой им спря проекта и заради кого Москва плати стотици милиони евро компенсации на страните, които бяха изявили желание да получават газ от „Южен поток“. Ето го виновника – лицето Бойко Методиев Борисов, когото преди седмица Путин изхвърли от Кремъл като мръсен парцал, след като 40 минути му гледа сеира как върти и суче, белким си измоли малко газчица от „Турски поток“.

Путин ясно обяви, че Русия нито планира разклонение от газопровода към България, нито пък ще захранва газов хъб на наша територия.

Нищо, че Путин отряза Борисов категорично и с хладно презрение. Веднага щом се прибра с ден по- рано от посещението си в Москва, Баце Банкунски инструктира всички в ГЕРБ да лъжат, че Москва ще ни отпусне и тръба, и газов хъб.

Но да се върнем на Цветан Цветанов и потресаващото му днешно тв. интервю:

Премиерът направи много през последните три години, за да се изгради газов хъб, който ще даде по- голяма конкурентност на европейския пазар“, изцепи се Цецо.

От тия думи на мъжката секретарка на Борисов излиза, че хъбът, едва ли не, вече е ФАКТ. И готов да захранва европейския пазар с руска газ.

НО ХЪБ НЯМА ДА ИМА, категорични са от Кремъл!

Цветанов обаче още повече разду въображаемият хъб на ГЕРБ, като убедено заяви, че можело да го захранваме с газ не само от Русия, но и от други държави. Хъб може и да няма, но шайката на Борисов вече умува откъде ще го пълни. Можело даже въобще да не се пълни от Русия, ами от другаде. Откъде точно – Цецо така и не казва. Може би поради факта, че освен Русия, България няма откъде другаде да вземе газ.

Припомняме, че първоначалната идея за газовия хъб „Балкан“ беше да се пълни с газ от Азербайджан. Но преди 3 години стана ясно, че тази идея е неосъществима. Проучвания показаха, че залежите на Баку са на привършване и съвсем скоро те самите ще трябва да си внасят и нефт, и газ. А освен Азербайджан и Русия, в района ни други трани- износители на газ няма. Руснаците пък не искат да захранват хъба ни, защото се притесняват, че ЕС пак ще ги увътри с пари, както се случи с „Южен поток“. А и имат съвсем основателните опасения, че про-американското правителство на ГЕРБ може пак да се отметне и пак да ги увътри с пари.

И на кучетата в България им стана ясно, че газов хъб няма да има. Няма да има и тръба Русия-България. Но идеята за тях ще е бъзсмъртна, докато съществуват във фантазиите на Бойко Борисов. 

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*