Западът на колене! Русия отказа да се върне в Г-8. Москва и Пекин създават ЕврАзийски съюз! Лидерите на Г-7 се изпокараха!

Русия категорично отхвърли идеята да се завърне в Г- 8, както настояха Доналд Тръмп и Еманюел Макрон по време на вчерашната среща на Г- 7 в Канада.

„За Русия форматите Г-7 и Г- 8 са тотално изчерпани“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Припомняме, че Руската федерация беше отлъчена от формата на осемте най-развити държави в света Г- 8 през 2014 г., заради това, че присъедини полуостров Крим.

Външният министър Сергей Лавров разясни, че страната му предпочита форматите Г- 20, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), тъй като, за разлика от Г-8, диалозите в тях били наистина конструктивни. А и освен това, в тези организации никоя държава не си позволявала да налага ултиматуми.

И докато лидерите на страните от Г- 7 (САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Япония) заседаваха в Канада, руският президент Владимир Путин отиде на двудневно официално посещение при китайския си колега Си Дзинпин. И можете да сте сигурни, че съвпадението в датите изобщо не е случайно.

С този акт Русия и Китай изпратиха много ясно послание на Г- 7. А именно: „Вие и вашият евро-атлантизъм сте икономическа отживелица- бъдещето е на Евразия!“.

След срещата си Владимир Путин и Си Дзинпин излязоха с обща декларация, в която заявиха, че:

– Ще защитават идеята за многополюсен световен ред, в който се спазват принципите на ООН
Категорично ще се противопоставят на налагането на едностранни икономически санкции, които не са одобрени от ООН
Подкрепят ядреното споразумение с Иран, което и двете държави са подписали, въпреки излизането на САЩ от него
Подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Сирия

Путин и Си Дзинпин обявиха и поредните си общи мащабни проекти – 1) изграждането в Китай на още една руска АЕЦ от съвсем ново поколение. 2) Съвместно ще изграждят реактор за бързи неутронни частици. 3)  Русия се включва в китайската програма за усвояване на Луната.

Втория ден от посещението на Путин в Китай обаче произведе още по- бомбастична новина: Двете държави създават общо евразийско икономическо пространство, в което ще могат да участват всички държави от ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество: Китай, Русия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия).

Освен това руският президент Владимир Путин заяви подкрепата си за китайския мега- проект „Един пояс, един свят“, наричан още Новият път на коприната. Проектът включва изграждането на инфраструктура на стойност трилиони долари, която ще свърже Китай с останалите държави от Азия и Европа. Така световния търговски обем ще скочи с цели 12%, тъй като проекта ще намали транспортните разходи между държавите, които участват в него.

Резултати от срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин са наистина зашеметяващи. Но нека видим какво свършиха западните лидери от Г-7, които заседаваха по същото време в Канада.

Срещата на Г- 7 В Канада

Оказа се, че единственото нещо, което обединява сeдемте най-развити икономически страни (Г-7) е … „страхът“ им от Русия. Защото единствените точки, по които успяха да се разберат и да излязат с обща декларация, бяха следните:

– Русия дестабилизира демокрацията по света

– Руската федерация най- вероятно е съпричастна към отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания

– Русия трябва да прекрати подкрепата си за режима на Башар Асад в Сирия. (Това е призив-б.р.)

– Г-7 обвиниха Русия, че не спазва Минските споразумения и заявиха категоричната си подкрепа за режима в Украйна

– Русия не може да се върне в Г- 8 (въпреки призивите на Тръмп и Макрон, както и светкавичния отговор на Кремъл, който предварително заяви, че не желае да се връща)

Освен антируската тематика, лидерите от Г-7 обаче не намериха нито една обща тема. След срещата Меркел призна, че различията между Европа и САЩ не само остават, но и се задълбочават. А Тръмп се изпокара с премиера на Канада Трюдо, като го нарече „лъжец“ и го обвини в лицемерие. И накрая, за капак, Тръмп отказа да подкрепи заключителната обща декларация от срещата на Г- 7.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*