Почернена майка към Калина Крумова: Не те ли е срам да вземеш 500 000 лв., без да си експерт?

Лют спор между съветника на вътрешния министър Калина Крумова от Бургас и Анелия Терзиева от Института за пътна безопасност, която е загубила близък при пътен инцидент, нажежи страстите в ефира на бТВ.

„Знам, че в студиото ви е Калина Крумова. Ние сме против модела на калинките. Крумова с нейните номадии във всякаква област, тогава това ни засяга“, каза пред камерата на бТВ почернената майка. Не те ли е срам, Калина, попита тя.

„Защо тръбиш, че си експерт и си готова да прибереш 500 000 лева за нещо, за което знаем, че нямаш подготовка? Постарала съм се да запиша всички роли, в които влизаш спрямо твоите политически и финансови амбиции. ТВ водещ ли си? Народен представител ли си?“, добави Терзиева, а после изброи ролите на Крумова – политик, експерт по сурогатно майчинство, модел на календарчета, експерт в обучението на млади политици и по пътна безопасност. Никъде не сме виждали твои трудове или експертиза, добави тя.

„Затова има два въпроса към теб: Защо се срамуваш да застанеш с нас в едно студио? Защо те е страх от тези, които дадохме кръвнина на пътя? Благодарение на такива експерти като вас, моят син сега не е между нас“, заяви Анелия Терзиева.

Дадоха 500 хил. лева на Калинка Крумова, за да прави тестове на полицаите

Водещият Антон Хекимян пък цитира представители на Института по пътна безопасност, която часове преди срещата им с президента казаха, че системата за безопасност на движение по пътищата произвеждат нарушители и рецидивисти, а държавата е неспособна да се справи.

„Диалог не е отказван. През последните две седмици представителите на Института за пътна безопасност присъстваха на всички обществени обсъждания“, каза пък Крумова.

На въпроса дали са гонени журналисти, тя отговори, че излизали сами от залите, когато се обсъждал законът за пътната безопасност. На общественото обсъждане в Бургас всеки журналист остана до момента, в който реши, добави Крумова:„В качеството си на съветник на министъра аз съм политически безпристрастна. Извикана съм в качеството си на експерт. Съжалявам, че Терзиева не се е запознала добре, но моят подпис като народен представител стои зад едни от основните промени, които бяха направени през 2012 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов и имаше резултат“, заяви съветничката на Радев.

„Работа ми е абсолютно показна с действията си. На обсъждането в Бургас казах, че общината е едно от местата, където сме работили чудесно. Съветник се става с експертиза. Това са доказуеми неща. Емоциите са едно, а фактите – друго“, добави тя. Аз съм докторант в БАН по транспортна психология, похвали се Калина Крумова. Няма да седна на една маса с човек, на когото въпросите са написани на листче“, добави тя.
Водещият пък защити почернената майка, като каза, че тя е емоционална, защото е загубила близък.

„Вижте листчето! На него пише само какви са ролите от вашето CV“, добави той, а после уточни, че сумата за проекта, по който работи Крумова, е за 453 600 лева. Но с ДДС“, поправи го тя.

Коректната сума е около 380 000 лева и по проекта работят 8 учени от БАН, уточни докторантът – съветник. „Когато говорим за пътна безопасност, трябва да си помислим най-вече за психиката и психологията на шофьорите. Защо те правят тези грешки? Над 90% от катастрофите се случват заради човешка грешка. Затова в БАН решихме да работим в това направление, кандидатствайки по този проект, защото методиките, които изпитват психическата пригодност на професионалните шофьори, колко време не са осъвременявани?“, попита Крумова.

А вие ще ги осъвременявате за 500 000 лева, прекъсна я Хекимян. Не, за 380 000 лева, поправи го отново тя. „Крумова никакви отговори не даде. Като един политик тя лижеше и мажеше, но точен отговор няма“, коментира Анелия Терзиева.

„Нашата сигурност е застрашена на пътя. Тези хора нямат компетентност. Ние искаме да спрем модела на „калинките“. Трябва можещите и знаещите да променят модела на управление. Всеки ден даваме жертви и трябва да е ясно, че държавата не е свещена крава или идол, в краката на когото да полагаме потърпевшите от пътно-транспортни произшествия“, каза пред камерата пък Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Защо ме каните тогава на срещи, като се съмнявате в експертизата ми, попита го Крумова от студиото на „Тази сутрин“. „Тези хора искат съставянето на агенция, оглавявана от тях. Те твърдят, че единствените експерти са в Института по пътна безопасност“, добави тя.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*