Сорос разкри плановете на САЩ за Балканите! Ето какво предстои:

Европейският съюз се е уморил от разширяване, но не трябва да се забравя, че на Балканите сега се засилват Русия, Турция и Китай, пишат Джордж и Александър Сорос в своя статия за New York Times. Затова те предлагат в Балканския регион да се създаде съюз по модел на Европейския, за да се подготвят страните за влизане в ЕС и за по-нататъшното им приемане едновременно.

Почти 25 години бяха необходими, за да се постигне споразумението между Атина и Скопие за това как да се нарича държавата Македония, пишат в своя статия за New York Times ръководителя на фондация „Отворено общество“ Джордж Сорос и синът му Александър. Те наричат този договор „исторически компромис“, който открива „прозорец на възможности“ за лидерите на Европа и САЩ, за да се пребори недостатъка на единство в собствените редици и да се осигури безопасно бъдеще на Балканите.

Този регион е известен със своята трагична история. Но след разпада на Югославия, според авторите на статията, неговите перспективи се проясняват, нали новите страни са се устремили към членство в Евросъюза и НАТО. Словения и Хърватия са вече в ЕС, Черна гора и Сърбия са със статут кандидати, след тях вече могат да последват Албания и Северна Македония.

Но САЩ и Европа не са единствените играчи в региона, предупреждават авторите на статията. Според тях Русия е показала, че е готова да се намеси, ако нейните интереси бъдат заплашени с нещо, особено когато става дума за влизане в НАТО. И Турция прави така, че нейното присъствие се чувства във всяка държава. Китай е най-големият инвеститор на Балканите.

За да се преборят тези тенденции, е необходим решителен отговор, пишат авторите на статията, но това няма да е лесно. Евросъюзът е уморен от разширение и някои от най-сложните му проблеми произлизат от страните, които са се присъединили след 2004 г.: пограничният конфликт между Хърватия и Словения, турското присъствие в Кипър, антидемократичните действия на Полша и Унгария.

По-голямата част от населението на Балканите иска да установи тесни връзки със Запада и това се отнася дори до относително проруския Белград. Според оценката на Соросови, опирайки се на тези стремежи, може да се създаде някакъв икономически съюз на Балканите, изграден на основата на законите на Евросъюза. Такъв съюз би донесъл изгода на населението на региона, Европа и САЩ, а също така би улеснил влизането на тези страни в ЕС. В полза на това вече се изказа президентът на Сърбия Александър Вучич.

Преди година на страните от Западните Балкани обещаха да засилят сътрудничеството, а сега, според авторите на статията, е време да се създаде общ пазар. Той би помогнал да се модернизират финансовите пазари и да се подобри системата на държавно финансиране, а при това реформите няма да се диктуват от Брюксел или от Вашингтон. Свободното предвижване на стоки, хора и капитали ще направи този регион по-привлекателен за инвестиции и ще укрепи транспорта и инфраструктурата. Работните места трябва да станат повече и това би помогнало да се спре миграцията на младежите към западна Европа, смятат Соросови.

Освен това Европейският съюз ще има възможност да не приема една страна след друга, а веднага целия съюз като цяло и той може да се окаже значително по-отдаден на европейските закони и стандарти, отколкото някои вече включени държави. Такъв съюз ще помогне за предотвратяването на регионални спорове, а страните могат да работят заедно, за да преодолеят политическите бариери пред приемането в Европейския съюз, включително териториалните спорове, корупцията и организираната престъпност.

При това, според идеята на Соросови, такъв съюз няма да бъде прераждане на Югославия, а по-свободна асоциация от държави, обединени от свободната търговия, движението на хората и стоки – в духа на това, което Европейският съюз беше в зората на дните си. А повече процъфтяване и единство сред тези държави ще ги направи по-устойчиви на икономическото, дипломатическото или военното влияние от Пекин, Анкара или Москва.

Ако западните сили не успеят да поддържат стремежа на Балканите за регионално сътрудничество и членство в ЕС, тези държави ще попаднат в сферата на влияние на Русия, Турция и Китай и отново ще се върнат към раздора, предричат Соросови в статията си за New York Times.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*