Немската преса гърми: В България е страшно – не ходете на почивка там!

Най-големият немски всекидневник Зюддойче Цайтунг излезе със заглавие: „На почивка в България: Защо не?“, предава Дойче Веле.

Статията обаче е силно и правдиво негативна, особено по тема сигурност и инфраструктура.

В отделен пункт е отбелязана престъпността в България. „Растящата престъпност през последните години предизвика растящо безпокойство сред мнозина българи. Носят се какви ли не слухове за наличието на руска и турска мафия. Макар и да няма място за паника, все пак трябва да се знае, че България не е вече така сигурна, както едно време”, пише Зюддойче Цайтунг.

Изданието горещо препоръчва на туристите да носят ценностите със себе си и да ги пазят грижливо, да паркират само на охранявани паркинги и да не оставят в колите си никакви видеокамери, мобифони и дамски чанти, както и да не демонстрират излишно, че носят в себе си големи суми в брой.

Отново за престъпност, но по линия на мошеничеството се говори в друга точка от статията. „Да обменяте валута по улиците на българските градове не си заслужава, а и е нелегално. Макар и по-рядко от преди, но все още се срещат мошеници, които предлагат на туристите обмяна по курс, по-изгоден от официалния. В никакъв случай не се подвеждайте по подобни предложения, защото в България има много ловки фалшификатори на банкноти”, пише Зюддойче Цайтунг. Изданието съветва туристите си да проявяват мнителност и тогава, когато някой им предложи да им развали по-голяма банкнота с по-дребни. Вестникът препоръчва още да не се ползват услугите на обменни бюра, защото в много от тях курсовете са неизгодни, а да се ходи в банка или да се теглят пари от банкомат.

Но не всичко в България е криминално, засегнати са и някои от културните особености на страната ни. Разбира се, подобна класация не може да не включи една уникална отличителна черта на невербалната комуникация. Този пункт носи заглавието „Когато българите клатят глава…”.

“На повечето места по света кимането сигнализира съгласие и потвърждение, а клатенето на глава – несъгласие. Но не и в България”, пише Зюддойче Цайтунг. „Когато българите не са съгласни, те кимат. Когато се съгласяват, клатят с глава – и то въодушевено. Затова: Кимайте само в знак на несъгласие!”, съветва изданието.

Немската педантичност не е пропуснала и темата за местния ландшафт. „Гледайте си в краката”, така изданието предупреждава за познатите до болка дупки по пътищата у нас. Уличната настилка и тротоарите биха не само да изумят туристите от Германия, но и да станат причина потенциални инциденти, съветва медията. Разходките по тъмно са крайно опасни. От всекидневника препоръчват на германските туристи да си носят джобни фенерчета.

И накрая, но не на последно място в класацията е българската ракия. Много шофьори се изкушават да изпият по някое и друго питие преди да седнат зад волана. Мислят си, че знаят на какво количество алкохол се равняват допустимите 0,5 промила. „Но внимание!“, предупреждава Зюддойче Цайтунг: „Ако сте пили българска домашна ракия, сметките Ви могат да се окажат криви”

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. И германските туристи трябва да знаят телефоните на бате Бойко.Изпаднат ли в затруднение:мафиоти,цигани,мигранти полицаи и даже редови граждани-едно СМС или телефон до Бойко ще им спести пари,време и нерви.Защото той е българският супермен,пръв европриятел на Мути и Микрон.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*