Румен Радев сравни със земята Борисов! Ето каква е причината за гнева на президента:

В случаите с „Олимпик“ и с Търговския регистър не става въпрос за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители. Тук става въпрос за липса на прозрачност, за абдикация от отговорност, без които не може да съществува държавността.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в авиобаза „Враждебна“, където участва в честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация.

„В момента, в който правителството поема отговорност за ясни условия за влизане в европейския валутен механизъм, касаещи засилени мерки за пенсионната система, за икономиката, в същото време гърми Търговският регистър и всява хаос в бизнеса, гърми застрахователна кампания. В тази ситуация как да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън. Неслучайно непрекъснато се измислят контролни механизми за наблюдение на България“, заяви Радев.

Трябва да се работи за доверие. Това означава много за държавата, подчерта Румен Радев.

Той коментира и планираното посещение на делегация на Министерство на отрбаната, водена от зам.-министър Атанас Запрянов, в САЩ. „В държави, в които има равнопоставеност, при изпращане на оферти за придобиване на самолет, се спират всякакви срещи“, каза той и добави, че така се дава предимство на някои от офертите по проекта за придобиване на нов самолет

„Разбира се, трябва да се водят всякакви срещи, посещения и това е добре, за да има повече информация. В държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти до неговото получаване, спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки“, каза Радев.

Поясни, че единствената възможна среща е конференция, на която всички участници получават информация. Той поясни, че пътуването до САЩ е решение на Министерство на отбраната и поясни, че то не е съгласувано с него.

Според Румен Радев рисковите фактори продължават да стоят пред българските ВВС. „Те не са снети. Знаем ги всички“, каза той.

Държавният глава посочи, че става въпрос за недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от което идва ниското количество летателни часове. По думите му това повишава рискът от произшествия. „Не е въпросът просто да се лети, трябва да има такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници“, заяви президент.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*