Проф. Иво Христов: Ето защо САЩ бута света към глобален сблъсък! + Ще влезе ли България във войната

Проф. Иво Христов

„Ударите в Сирия са незаконни, нямат санкция от ООН, но показаха и, че самата ООН е „книжен тигър“. Древният сирийски народ стана изкупление на гигантското геополитическо противопоставяне“, каза Иво Христов в коментар на ракетната атака на САЩ, Великобритания и Франция от 14 април.

„Искам да видя кой ще е този бабаит, който ще тлъсне нашата страна към война. Всяко мълчание, дори с пасивно поведение, допринася това да се случи. Светът е на ръба!„, продължи професорът.

Арабският пояс бе маргинализиран с Арабската пролет, преди ислямските гвардейци бяха в Техеран, сега са на 50 км от Голандските възвишения, продължи той.

Световният хегемон САЩ губи позии и е решен да сблъсък, смята проф. Иво Христов. Той посочи, че в региона на Сирия действат частни армии на САЩ, Русия, Китай.

Проблемът на България не е наличието или отсъствието на политически партии, а това, че те не отразяват настроенията на българския народ. Политическата система на прехода е износена, коментира проф. Христов по въпроса дали президентът Радев ще направи своя партия.

Само рухването на този порядък, може да доведе до нов, смята той. Иво Христов каза, че не смята, че е панацея вероятността президентът да създаде партия.

Ако президентът Румен Радев създаде нова партия, това ще обогати българския политически живот с 268-та партия, коментира социологът.

Усилено се говори дали президентът Радев ще създаде партия

„От друга страна, ако трябва да говорим по същество – проблемът на България не е в наличието или отсъствието на политически партии.

Проблемът е в това, че българските политически партии не представляват интересите на обществото и на хората. От там е голямата драма, от там се получава и тази ножица, огромна, и тя се задълбочава във времето между това, което се нарича електорат и от друга страна самокапсулиращия се български политически елит, които се срещат от време на време, т.е. по време на избори и малко преди или след това. Ако трябва да бъдем съвършено честни, всъщност политическата система на прехода е окончателно износена.По-важното е не дали ще създадете партия, защото партията е средство, тя не е цел сама по себе си. Ако не смените системата, нищо не правите”.

Системата не може да бъде сменена от елемент на системата, допълни той.

Аз съм известен като скептик и смятам, че само пълното изразходване и бих казал рухване на сега съществуващия порядък може да доведе до нов. Трябва да помогнем на този процес обаче”.

Проф. Иво Христов отговори и на въпроси, свързани с критиката, която президентът Радев отправи към правителството в лекцията си пред студентите от УНСС. Защо президентът критикува кабинета? „Кое в това, което каза президентът, не е вярно?“ И пожела „да не свеждаме фундаментални въпроси до лични закачки“.

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Относно коментара на проф. Иво Христов. Истина е, че партиите на отразяват мнението на членовете си. Това е защото в ръководствата им,като правило са инфилтрирани членове на „тайни“ структури, или на НПО-та финансирани от чужбина. Очеваден пример с БСП, при около 85% членове русофили,един младеж без трудов стаж, но с родови заслуги, успя да а ориентира към ЕС, а като награда беше…в ЕС. Изводът е, че в ръководствата на партиите и държавата не трябва да се допускат членуващи в такива структури, защото резултатът, както и до сега, ще бъде същия.Професорът ни подканя към революция, но не уточнява, че тя трябва да се извърши в душите и делата на българския народ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*