Без прецедент! Европа, Русия и Китай с ОБЩ ФРОНТ срещу САЩ!

Безпрецедентно обединение на световните лидери срещу САЩ се случи тези дни за първи път в световната история! След като американският президент Тръмп реши да излезе от ядрената сделка с Техеран, за да угоди на Израел, европейските държави, Русия и Китай се обединиха срещу безумните политики на Вашингтон.

„Ситуацията с иранската сделка е кризисна“, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Русия, Китай и европейските държави, страни по сделката – Германия, Франция и Великобритания, се опитват с всички сили да задържат Иран в споразумението. Лавров заяви, че всички заедно трябва да дадат достатъчно гаранции на Техеран, че търговските му интереси няма да бъдат накърнени, за да продължи да спазва ядрената договорка.

Към момента ситуацията е следната: След излизането на САЩ, Иран има пълното право да се откаже от сделката, тъй като тя вече е нарушена от едната страна.

Ангела Меркел реагира гневно на решението на Тръмп да се оттегли от международното споразумение и заяви, че Европа вече не гледа на САЩ като на надежден партньор. Френският външен министър пък се изказа още по- остро: Никой не е определял САЩ за международен икономически полицай. Време е европейските държави да спрат да бъдат васали на Вашингтон“, изригна Макрон.

Решението на САЩ да се оттеглят от сделката е изключително тежък удар срещу европейските държави. След споразумението от 2015 г. и падането на ембаргото, Германия, Франция и Великобритания започнаха мащабна търговия с Иран. А от възобновените икономически контакти, фирмите им печелят милиарди годишно.

В момента европейците са бесни, защото знаят, че САЩ няма да се задоволят само с едноличното си решение да се откажат от международния договор с Иран. Очаква се Вашингтон да наложи крути икономически санкции на всички европейски фирми, които търгуват с Техеран. Затова и Германия, и Франция за първи път скочиха много остро срещу САЩ и се заканиха да излязат от подчинената си васална позиция спрямо тях.

Великобритания засега се въздържа от крайни изказвания, но също заяви категоричната си позиция, че ще се бори за запазване на сделката. Днес, за първи път след измисления скандал с отровения агент Скрипал, на британците им се наложи да седнат на масата за преговори с Русия. За да решат какво да правят в патовата ситуация, която предизвика САЩ.

В стремежа си да запали война в Близкия изток, Тръмп пак заложи на еврейската карта. Само преди няколко месеца успя да разбуни всички арабски духове в региона като премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Така официално признава Ерусалим за столица на Израел и зачерква претенциите на Палестина към града. Сега пък, с излизането си от сделката с Иран, предизвика гнева едновременно на Европа, Русия и Китай.

Турският президент Ердоган обаче заяви, че в Близкия Изток никога няма да има мир, докато не се признае палестинската държава. И че САЩ окончателно е изгубил ролята си на посредник в региона. Американците още повече задълбочиха проблема, вместо да работят за неговото решаване, категоричен е Ердоган.

През десетилетията след Втората световна, САЩ не правят нищо, за да има мир в Близкия Изток. Напротив – постоянно го тласкат към война, като угаждат на всеки каприз на Израел, без значение какво е мнението на останалите държави в региона.

А ядрения конфликт между Израел и Иран се приближава към точката на възпламеняване с всяка изминала минута. Ако Техеран излезе от ядреното споразумение, Израел и САЩ ще го нападнат. Иран обаче е сериозна военна мощ, която има и много мощни съюзници, като Русия и Китай. Дали в този гордиев възел не мъждука искрата, която ще възпламени Третата световна война?!

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*